سید محمد قاسمی، رئیس انجمن یاران سبز در لرستان درباره نقش تشکلهای مردمنهاد در حفظ محیط زیست، به خبرنگار ایسنا توضیح داد: متأسفانه در استان فعالیت NGO ها هنوز خوب جا نیفتاده و نیمه فعالند، بیشتر کار آنها حفاظت از جنگلها بوده و کمتر به حیاتوحش توجه دارند. این گروهها به عنوان واسطه بین مردم و سازمان محیط زیست عمل میکنند و با انعکاس اخباری که از مردم بومی میگیرند و انتقال آن به مسئولین در حفاظت از محیط زیست سهیم هستند.
وی ادامه داد: به طور مثال یک سال پیش در منطقه سپیدشت پاپی، پلنگی به خاطر حمله به یک گله بارها مورد آزار یک چوپان قرار میگرفت که خود شخصاً دوبار با محیط زیست تماس گرفتم و پیشنهاد دادم که با پرداخت خسارت به این فرد مانع عواقب بدتر شوید اما اقدام خاصی صورت نگرفت.
قاسمی افزود: متأسفانه سطح مناطق حفاظت شده استان کم بوده و در حال حاضر تنها 6 درصد اراضی، جزء این مناطق است، در حالیکه طبق طرح آمایش سرزمین که توسط استانداری انجام شده باید این مناطق به 16 درصد ارتقا یابد. متأسفانه تا به حال اقدامی صورت نگرفته و باید مسئولین جوابگوی این تأخیر باشند.
این فعال محیط زیست گفت: منطقهای چون سپیدشت با 105 هزار هکتار عرصه طبیعی و دارا بودن حیاتوحش قوی، نمایندگی از محیط زیست در آن وجود ندارد و کنترلی بر منطقه نمیشود و این متأسفانه ناشی از ضعف مدیریتی است.
وی خاطرنشان کرد: تشکلها بیشتر علاقهمندند با محیط زیست همکاری کنند و این اداره نیز استقبال بهتری ازNGO ها میکند ولی منابع طبیعی هیچگونه تعاملی با آنها ندارد.
قاسمی با اشاره به پاسبانان عرصههای طبیعی، بیان کرد: در این میان متأسفانه تعداد محیط بانان و جنگلبانان کم بوده و از میزان استانداردهای جهانی فاصله زیادی دارد که این خلأ همواره در تمام مسائل زیست محیطی خود را نشان داده است.
از بین رفتن سالانه بیش از 50 قلاده پلنگ در کشور
شهرام امیری شرفی، مدیر دیدهبان حقوق حیوانات کشور در این رابطه به خبرنگار ایسنا گفت: کشتار پلنگها هر ساله صورت میگیرد و به طور میانگین بیش از 50 قلاده کشته میشوند اما در چند وقت اخیر این حادثه ناگوار رسانهای شده و پیگیر موضوع شدهاند.
وی اضافه کرد: در کل کشور همواره مرگ پلنگ به دست انسان صورت میگیرد اما امسال تاکنون کشته شدن 10 قلاده رسانهای شده است.
امیری شرفی ادامه داد: متأسفانه مردم منافع خود را با وجود حیاتوحش در خطر میبینند و زمانی که به گله یا منطقه زندگی او حمله میکند این حیوان را مورد صدمه و آسیب قرار میدهند. در حالی که این، ما بودیم که وارد زیستگاه او شدیم، طعمهاش را میخوریم و در نهایت موجب به وجود آمدن تقابلی میشویم که به ضرر حیوان است.
وی افزود: در نوع بدی از این تقابل شایع است، افراد به خاطر جاه و نشان دادن مردانگی خود، این حیوان را به عنوان سمبل قدرت از بین برده و به دنبال اسم خود، پلنگ را اضافه میکنند که جلوهای از مرد بودن خود را نشان دهند در حالیکه این افراد نامردند.
امیری شرفی تصریح کرد: اکثر افراد اطلاعات کمی دارند، حتی فرق بین پلنگ و ببر یا یوز را از هم تشخیص نمیدهند که باید برای اصلاح مسئله به این افراد آموزش داده شود و ارزش زیست محیطی این حیوانات را به آنها تفهیم کرد. در ضمن باید با افراد خاطی برخورد قاطع صورت گیرد چرا که تا به حال ضعیف برخورد شده و همین امر باعث افزایش روند استهلاک این گونه با ارزش، به دست برخی افراد سودجو شده است.
وی بیان کرد: در روند از بین رفتن این حیوان سه حالت رخ میدهد، یا بشر به خاطر تعلیف دامش به زیستگاه او رفته یا طعمه او را از بین برده و یا با ماشین به آن زده است که باید برای این موضوع، فکر و اقدام اساسی صورت گیرد.
امیری شرفی یادآور شد: از بین بردن این حیوان، راه مقابله با حملههای او نیست. میتوان با اقدامات غیرتهاجمی چون دوری از زیستگاه آن، ساختن طویلههای محکم، جدا کردن منازل با پرچین و دیوارهای بلند از حملههای احتمالی آن جلوگیری کرد. باید در تصادفات جادهای با نصب علایم و تابلوهای هشدار دهنده و تعیین سرعت مجاز از این کشتارها ممانعت کرد.
گزارش از سمیرا عزیزی، خبرنگار ایسنای منطقه لرستان
دشمن عقل
امام علی علیه السلام :
اَلْهَوى عَدُوُّ الْعَقْلِ؛
هواى نفس، دشمن خرد است.
شرح غرر: ج1، ص68