ملکی اصلی ترین دلیل شکست کودتای ۱۵ جولای را حضور همه مردم از تمامی اقشار در خیابانها، مخالفت تمامی احزاب سیاسی این کشور با کودتا و نمایش قدرت سیاسی و ارجحیت منافع ملی بر منافع حزبی دانسته و گفت: اینها همگی حکایت از توسعه سیاسی ترکیه دارد.
وی در عین حال به تحولات بعد از کودتا در این کشور اشاره کرده و گفت: اگر رفتار اردوغان به سمت فرصت طلبی و اقتدارگرایی سوق پیدا کند دموکراسی در این کشور عقب گرد خواهد داشت ولی اگر رفتار اردوغان فرصت طلبانه و اقتدارگرایانه نباشد و کشور به سمت یک آشتی ملی حرکت کند این کودتای نافرجام کمک بزرگی خواهد کرد به دستیابی این کشور به اهداف تعیین شده ۲۰۲۳ که بر اساس آن ترکیه قصد دارد یکی از ۱۰ قدرت برتر جهان باشد.
صادق ملکی با رد ساختگی بودن کودتا و همچنین دست داشتن آمریکایی ها در آن گفت: هم دولت ترکیه و هم آمریکایی ها از وقوع کودتا خبر داشتند اما هر دو طرف برای تنظیم رفتار همدیگر و امتیازگیری از یکدیگر از اعلام آن خودداری کردند. وی همچنین گفت: تنش های اخیر در روابط ترکیه و آمریکا فروکش خواهد کرد و بیشتر این رفتارها برای امتیازگیری از طرف مقابل است.
وی یکی از تبعات کودتای اخیر را تضعیف ارتش ترکیه و عدم یکپارچگی این ارتش دانست که در صورت تشدید اختلافات اردوغان و آمریکا که بعید است صورت گیرد می تواند از سوی آمریکایی ها مورد استفاده قرار گیرد.
ملکی در عین حال در انتها با اشاره به اصلاحات در ساختار ارتش ترکیه گفت اگر ترکیه قصد دارد بسیاری از مشکلات قومیتی و داخلی خود را حل کند با این ارتش فعلی که تحت تاثیر ایدولوژی کمالیست است امکان پذیر نیست.
در ادامه این نشست نیز سیامک کاکایی در تشریح دلایل کودتای ۱۵ جولای ترکیه گفت: در این خصوص ۲ دیدگاه وجود دارد یکی دیدگاه دولتی که بر اساس آن کودتای مذکور توسط جریان «فتح الله گولن» طراحی و اجرا شده است که مفروضات زیادی هم دولتمردان ترکیه در این خصوص ارائه می کنند.
وی دیگر علت کودتا را نظر کارشناسان دانست که بر اساس آن کودتا ناشی از وجود ناراضیتی ها در بدنه ارتش دارد و نه هرم آن.
کاکایی درباره تاثیر کودتا در کردستان عراق نیز گفت: به نظر می رسد کردها بیشتر طرفدار ادامه حکومت دولت باشند تا نظامیان. وی همچنین گفت بعد از کودتا نشانه هایی از تمایل ترکیه برای برگشت به خاورمیانه و ترمیم روابط با همسایگان ظاهر شده است.
دشمن عقل
امام علی علیه السلام :
اَلْهَوى عَدُوُّ الْعَقْلِ؛
هواى نفس، دشمن خرد است.
شرح غرر: ج1، ص68